Szövegdoboz:

A Fény Éve 2015   -  Egyéb programok

 

Az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását,  világeseménnyé emelte a kezdeményezést. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat országos összefogást hirdetett ezzel kapcsolatban. Prof Dr Kroó Norbert akadémikus, elnöki  tanácsadó A Fény Nemzetközi Éve MTA Programbizottságának elnöke, 2014. szeptemberében levélben kérte az oktatási intézményeket, hogy csatlakozzanak a programhoz. Iskolánkban több rendezvényt is szervezetünk ezzel kapcsolatosan. Ízelítőként néhány.

(Részletes összefoglalók szerkesztés alatt.)


 

Rajzpályázat

 A programsorozatot egy figyelemfelkelő fotókiállítással kezdtük. Ezzel egy időben hirdettük meg alsó és felső tagozatos diákjainknak február elején a Fény Évéhez kapcsolódó rajzpályázatot. Az elkészült alkotásokból márciusban kiállítást rendeztünk.


 

Napfogyatkozás 2015.

2015. március 20-án részleges napfogyatkozást figyelhettünk meg Magyarországon. Erre az alkalomra a Vermesben, a felsős csillagász szakkörösök bemutatót rendeztek az iskola udvarán. A jelenség megfigyelését távcsövekkel, és különböző, nagyon egyszerű, és nagyon látványos eljárással tették lehetővé számunkra. Miklós bácsi szervezésének köszönhetően iskolánk minden diákja és minden dolgozója az előírásoknak megfelelő, biztonságos napnéző szemüveget kapott ajándékba. 

 

Fantasztikus nap volt! Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csepel.hu  Napfogyatkozás a Vermesben

2015./1 METEOR "Távcső határtalanul" Becz Miklós tanár úr cikke

 

 

 


 

 

110 éve született Vermes Miklós

 

 2015. március 30-án emlékeztünk iskolánk névadójára Vermes Miklósra. Az ünnepségen bemutatott látványos kémiai és fizikai kísérletek kapcsolódtak a Fény Évéhez. Terenyei Ágnes kémia tanár fényjelenségekkel, Molnár Andrea matematika-fizika tanár a lyukkamerával ismertette meg a résztvevőket. Ezután Kuglics Barna és Lengyel Árpád, iskolánk 7. osztályos tanulói a fizikaversenyen bemutatott kísérletükkel kötötték le a jelenlévők figyelmét. (Fotók hamarosan.)

Csepel. hu 110 éve született Vermes Miklósra emlékeztek 

 


 

Vermes nap 2015.

 2015. március 31-én Vermes napot rendeztünk a Fény éve jegyében iskolánkban. A tanítás nélküli munkanapon a diákok fényjelenséggel kapcsolatos kísérletekkel, tudományos elméletekkel játékos formában ismerkedtek. Részletes beszámoló olvasható a Csepel.hu oldalán.

 Fényjelenségekkel ismerkedtek a Vermes Iskolások

 

 

A képre kattintva galéria nyílik meg.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Szövegdoboz:

Vermes Miklós

Általános Iskola

1214 Budapest    Tejút u.2.