Szövegdoboz: Szövegdoboz:

Vermes Miklós

Általános Iskola

Tanártovábbképzés Angliában

Erasmus projekt 2015

 

Iskolánk egy 1 éves Erasmus+ tanári mobilitási pályázatot nyert. Ennek keretében az iskola hat pedagógusának nyílt lehetősége, hogy egy kéthetes angliai nyelvi továbbképzésen vegyen részt 2015. augusztus 3-tól augusztus 14-ig.

 Ketten alsós tanítók, Kovács Barbara és Licsár Éva, akik angol nyelvet is tanítanak saját osztályaikban, egyik testnevelőnk, Patyi Béla és az iskola könyvtárosa, Radácsi Imre (ő két héttel korábban) Exeterben az IPC nyelviskolában a „BETTER ENGLISH FOR TEACHERS” kurzuson középfok közeli nyelvtudásukat elevenítették fel és kommunikációs készségüket fejlesztették.

 Ketten angol nyelvtanárok, Paragi Ferencné és Szabóné Héjjas Judit egy nyelvi és módszertani továbbképzésre, az Anglolang Academy of English Language „LANGUAGE & METHODOLOGY FOR TEACHERS OF ENGLISH” kurzusára utaztunk Scarboroughba.

 A program keretében utazásunk előtt a nem nyelvszakos kollégáknak Judittal nyelvi és kulturális felkészítő foglalkozásokat tartottunk, illetve mindnyájan elkészítettük az európai tanúsítványok közül a következőket: Europass nyelvi útlevél, Europass mobilitási igazolvány, Europass önéletrajz (CV).

 

Scarborough

 

 

 

Augusztus 2-án vasárnap együtt indult útnak a csapat. A Wizz Air légitársaság 9:55-kor induló járatával utaztunk Londonba. Némi ijedtség után – a csomagjainkat 1 óra 20 perces várakozás után kaptuk meg – a reptéri buszjárattal a Viktória buszpályaudvarra értünk, ahol az  Exeterbe utazó csoporttól elbúcsúztunk. Ők a National Express buszjáratával mentek tovább, míg mi ketten a vasárnap is zsúfolt metrón a Kings Cross vasútállomásra utaztunk, ahonnan vonattal jutottunk el Scarboroughba este fél 7-re. Az állomáson már vártak bennünket házigazdáink.

A mobilitás legfőbb célja a nyelvi kompetencia fejlesztése, jó gyakorlatok, új módszertani ötletek megismerése, kirándulások által több ismeret szerzése az angol történelemről, földrajzi nevezetességeiről, hagyományairól. A program ennek szinte maradéktalanul megfelelt, egyetlen gyenge pontja a családi elhelyezés volt.

 

Mindannyian homestay, azaz családi elhelyezést kértünk abban bízva, hogy a szóbeli kommunikáció mindennapos gyakorlása mellett így többet tudunk meg az angol családok mindennapi életéről is. Ez nem mindenkinél bizonyult szerencsésnek.  Tapasztalataink szerint az angol családok egy része kenyérkeresetként tekint erre a lehetőségre, és néha az előírásnak megfelelő étel és ellátás sem volt biztosítva, nem beszélve a szűkre szabott kommunikációs lehetőségeket. Volt azonban olyan szállásadó is, aki a társaságot kereste, és minden lehetőséget megragadott a kommunikációra, élvezte a vendéglátást, kiváló főztjével, kedvességével megkönnyítette a beilleszkedést az idegen környezetbe.

A kurzus ideje alatt Európa különféle országaiból érkező kollégákból (svéd, olasz, lengyel, spanyol, litván, német, bolgár) álló csoport heterogén összetételű volt. Az általános és középiskolai tanárok mellett voltak a felnőttoktatásban dolgozó kollégák is. Ennek megfelelően a színvonal igen magas volt. A rendelkezésre álló idő alatt szinte elképzelhetetlenül sok ismeretre tettünk szert.

A délelőtti foglalkozások (9-13 óra) a nyelvi fejlesztésen kívül (főleg a beszélt nyelv mindennapi fordulataival, hasznos kifejezéseivel, a legújabb, ’friss’ szókinccsel, idiómákkal foglalkoztunk), nagy segítséget nyújtottak az autentikus források, anyagok hatékony felhasználásához. Az angol oktatási rendszerrel, majd a brit kulturális háttérrel, étkezésekkel, szokásokkal ismerkedtünk, és azt a résztvevő országokéhoz hasonlítottuk. Bepillantást nyertünk egymás kultúrájába is.

 

 

Az egyórás ebédszünet 13-14 óra) ismét jó alkalom volt egymás megismerésére, a kapcsolatok mélyítésére, az angol csomagolt ebédek mennyiségének, minőségének megtárgyalására.

 

A délutáni módszertani órákon (14-16 óra) új feladatokat, gyakorlatokat, játékokat próbáltunk ki (a nyelvoktatás minden területének tanításához: reading, writing, listening, speaking), és saját módszereinket is megosztottuk társainkkal. Kérésünkre két délutánon az általános iskolákban használható játékokat és módszereket is tanultunk, melyek hasznosak lesznek egy ötlettár összeállításához, a tanulók motiválásához, nyelvi kompetenciájának (különösen a szóbeliség) hatékonyabb fejlesztéséhez. A foglalkozások túlnyomórészt páros és csoportmunkára épültek, a fő hangsúly a kommunikáción, az egy közös nyelv használatán volt. Ezek a délutánok vidám hangulatú, mozgalmas foglalkozások voltak. Egy alkalommal lehetőségünk volt egy íróval találkozni, aki kreatív írásórát tartott nekünk nagy átéléssel.

A két szerdai nap, valamint a szombat a szervezett kirándulások ideje volt. Először sétáltunk a Robin Hood-öböl macskaköves, szűk utcácskáin, majd felkerestük a környék egyik legszebb tengerparti városát, Whitby-t, ami a város feletti sziklán épített apátság romjairól, Cook kapitányról, a Szűz Mária templomról és sírkertjéről híres.

Voltunk az UNESCO világörökségei közé tartozó Saltaire-ben, amit egy 19. századi textilgyáros álmodott meg, hogy a munkásai jobb körülmények között élhessenek.

 

Haworth-ben, ahol a Bronte nővérek éltek és írták regényeiket időutazást tettünk a család ma már múzeumként működő paplakjában, valamint kedvenc helyeiken, a mocsárvilág peremén túráztunk.

York gyönyörű, öreg városközpontjában lenyűgözött bennünket Anglia és Észak-Európa legnagyobb gótikus katedrálisa, miután bejártuk a világ legnagyobb vasúttörténeti múzeumát, mely több száz mozdony, vonat gyűjteménye. Láttunk pl. gőzmozdonyokat, a Japánból származó szuper expresszt a brit uralkodóház által használt királyi vonatokat.

Betértünk néhány boltba is a középkorból megmaradt, szűk utcácskákban.  és jártunk a városfalakon is.

 

Az egyetlen kint töltött vasárnap, a megszokott tej, gabonapehely, vajas, lekváros pirítós helyett végre egy kiadós, igazi angol reggelit ettünk (sült bab, sült sonka, sült zöldségek- pirított gomba, grillezett paradicsom, tócsni-jellegű hash brown, tükörtojás fűszeres, véres hurkával kiegészítve).

Majd a városi parkban megpihenve térzenét hallgattunk.

A zenekar tagja volt egyik spanyol zenetanár kollégánk is, aki vendégelőadóként vett részt

Ezután felkapaszkodtunk Scarborough várába, és meghallgattuk színes történetét egy kiváló idegenvezető segítségével.

Szabadidőnkben csoporttársaink társaságában a várossal ismerkedtünk.     

A kurzus alatt végzett munkánkról az utolsó napon az iskolától nem csak Oklevelet kaptunk, hanem a Europass Mobility Pass igazolását is.

Augusztus 15-én szombaton újra vonatra ültünk, és irány London, ahol találkoztunk az Exeterből hazatérő kollégáinkkal. Egy gyors, de izgalmas városnézés után egy órás késéssel landoltunk éjjel egy órakor a budapesti repülőtéren. Fáradtan ugyan, de új ismeretekkel, ismeretségekkel, tervekkel.

Ez a két hét Scarboroughban, ebben a gyönyörű tengerparti üdülővárosban, csodálatos lehetőség volt számunkra, hogy kissé más szemmel nézzünk munkánkra, annak új lendületet adjunk, és hogy ismeretségeket, barátságokat kössünk.

 

A csoportunk tagjaival levelezési listánk segítségével a kurzus után is folytathatjuk, erősíthetjük a kialakított kapcsolatunkat levelezés, Skype, vagy akár egy közös projekt útján akár diákjainkat is bevonva.

 

A megismert új módszertani ötleteket, feladattípusokat szeretnénk megosztani a munkaközösség tagjaival, a többi kollégánkkal, és hasznosítani a tanórákon és tanórákon kívüli foglalkozásainkon, a tehetséges tanulók versenyekre, vizsgákra való még eredményesebb felkészítésében, mint ahogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek motiválásában, felzárkóztatásában is, és még akár a másik szakunk óráinak színesítéséhez is fel tudjuk használni.

 

A legnagyobb nyereség azonban az a magabiztosság, amit a két hetes intenzív társalgás adott az embernek, és ami csak nyelvi környezetben lehetséges.

                                                                                         ParagiFerencné

 

 

Exeter

Better English for Teachers

Béla - a szerencsés- egy idősebb házaspárnál lakott, akik igazán szívükön viselték első magyar vendégük kényelmét, jólétét.

Barbi és én olyan házaspárhoz kerültünk, ahol az étkezés nem a legfontosabb része volt a vendéglátásnak, amire az angolokra oly jellemző takarékosság is rányomta bélyegét.

 

Az első délelőtt minden praktikus ismerettel elláttak minket.

Kaptunk órarendet, heti rendet, egy kéthetes buszbérletet, ajtókódot, Wi-fi kódot, a város térképét.

A bemutatkozó kör után világossá vált számunkra, hogy nem lesz gond a megértéssel és a ránk váró tanulmányi munkával.

Első nap délután megismerkedtünk a várossal, mely két hétre az otthonunk lett.

 

MUNKA

Tanárunk, Esther Thomas egy lelkes mosolygós fiatal lány úgy állította össze a két hét tananyagát, hogy a nyelvtani feladatokat mindig oldotta egy kis játékkal. Az órák hangulata fantasztikus volt, rengeteget nevettünk.  Ezt, egyrészt köszönhettük a csoporttársainknak csak úgy repkedtek a poénok) másrészt maguknak a feladatoknak.

Mindig párosan, vagy csoportban dolgoztunk. Kihívás volt megértetni magad, vitatkozni, meggyőzni a másikat, és közösen valamilyen eredményre jutni például abban, hogy milyen foglalkozású csoporttársunkat dobjuk ki a hőlégballonból.  Azonban ez adta a munka nagyszerűségét is, hogy teljesen más nációhoz tartozó emberekkel kellett együttműködnöd.

KIRÁNDULÁS

 A 12 nap alatt négyszer kirándultunk, lenyűgöző helyekre jutottunk el.

Elsőként egy tengerparti városba  Sidmouth-ba mentünk, ahol éppen nemzetközi tánctalálkozó volt. 

Szombaton Tintagelben jártunk, ami Artúr király és kerek asztal lovagjai története miatt híres környék. Miután fellihegtünk a több száz lépcsőn, csodálatos kilátás tárult elénk az Atlanti-óceánra. Szerettük volna a hegycsúcson elfogyasztani ebédünket, de beláttuk, hogy az erőszakosan támadó sirályok miatt ez lehetetlen.

ELŐZMÉNYEK

 Miután Londonban szétváltunk, ránk egy röpke 5 órás buszút várt, valamint Exeterben a házigazdáink.

 

Csoportunkba olaszok, lengyelek, spanyolok, és kanári-szigetekiek jártak. Érdekes volt, amikor sztereotípiákat kellett gyűjtenünk egymás országáról, népéről. Tanárunk szerint a magyarok nagyon szorgalmasak….ezt -úgy tűnt- mi is bizonyítottuk.

Angliáról, az Egyesült Királyságról, és Nagy-Britanniáról is rengeteg megtudtunk. Sok hasznos kifejezést megtanultunk, amit a hétköznapokban is felhasználtunk. Például amikor kiküldtek a városba egy feladatsorral, hogy érdeklődjünk, nyomozzunk.

 

A nagyszinpadon kívül mindenhol utcazenészekbe, kóruscsoportokba botlottunk, akik a dermesztő hideg és tengerparti szél ellenére vígan daloltak. Mi a forró cornish pasty-val próbáltuk melegíteni elgémberedett kezünket, míg az angol gyerekek nyári ruhácskában mezítláb pancsoltak a tengerben.

Boscastle-ben  Cornwall északi partján egy kis kikötő faluban nem hagyhattuk ki a boszorkány múzeumot, a hegyre vezető ösvény mentén pedig megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg szinte minden családhoz tartozik egy kutya is.

Vasárnap Bath-ban, az egyetlen meleg vizes forrással rendelkező fürdőhelyen jártunk, amit a világörökség részének nyilvánítottak. Egy ókori római fürdőt látogattunk meg, ami időszámításunk után 75 óta működik.

A második héten az Exmoor Nemzeti Parkban jártunk, ahol két bűbájos angol faluban néztünk körül, és a sziklák völgyében is készítettünk egy-két fotót.

 

 

SZÓRAKOZÁS

Szabadidőnkben az angol életmóddal igyekeztünk ismerkedni csoporttársaink társaságában.

Természetesen gyakoroltuk a nyelvet is. Az angol mellett mindenki tanítgatta a másikat saját anyanyelve legfontosabb szavaira.

Ilyen alkalmakkor tudtuk még jobban megismerni a másikat.  Leginkább az országukról, munkájukról, az oktatási rendszerről beszélgettünk.

 

A ZÁRÓ PREZENTÁCIÓ

A kurzus végén mindenkinek készítenie kellett egy prezentációt.  A témát mi választhattuk meg. Úgy gondoltuk, hogy a két hétről készítünk egy fényképekkel teletűzdelt rövid összefoglalót, lezárva a két ország legfőbb különbségeivel.

A kapott értékelés is bizonyította, hogy a magyarok tényleg szorgalmasak, nem volt okunk szégyenkezni a nemzetközi mezőnyben.

Azóta tudatosabban keressük az angol nyelvű média hírműsorait, kvízeit, szórakoztató és ismeretterjesztő filmjeit.

Az ott tanult módszereket nemcsak angol, hanem magyar, matematika és osztályfőnöki órán is tudjuk majd kamatoztatni.

                                                                                                    Licsár Éva

The English version Vermes bemutatkozó - Vermes introduction What can you see inBudapest

A Vermes Miklós Általános Iskola Erasmus Kerületi angol bemutató óra a Vermesben

1214 Budapest    Tejút u.2.